STICHTING JACOBAHOF menu

JACOBAHOF

Waar nu de Jacobahof staat was tot 1987 een industrieterrein. Je kunt het zo gek niet verzinnen of het is er in de loop van de vorige eeuw geproduceerd: liften, trappen, opklapbedden, steenkool, salades. Aan het begin van de 20e eeuw liep het terrein door naar de Zoutkeetsingel (die toen nog Zuid-Westbuitensingel heette); dat was één groot industrieterrein met onder andere het pand waar later de snoepjesfabriek (PECO, van de beroemde snoepkettingen) in werd gevestigd, en waar nu Parnassia zit (hoek Zoutkeetsingel-Schapenlaan). In 1927 werd het korte Jacobastraatje doorgetrokken tot de Schapenlaan en werd het industrieterrein dus in tweeën geknipt.

In 1987 brak een grote brand uit in de Abee-saladefabriek. Het hele fabrieksterrein lag in as. Gelukkig stond de wind gunstig, anders was het aangrenzende Jacobastraatje zeker ook in de vlammen opgegaan: de vlammen sloegen over de huizen heen, iedereen was geëvacueerd. In de jaren na de brand werd het terrein onder andere gebruikt als parkeerplaats. Toen de Jacobastraatjes in 1992-1994 werden gerenoveerd sloegen buurtbewoners en de gemeente de handen ineen om op het voormalige industrieterrein de Jacobahof te maken. Het werd een mooie stadsboerderij met veel ecologische foefjes, zoals een mooi waterzuiveringsstelsel in een rietvijver. In 1994 werd het hof geopend.

Het dagelijks beheer van het hof is inmiddels als geruime tijd in handen van de Haeghe Groep. Op de Jacobahof wonen geiten, schapen, konijnen, cavia’s, zwijnen, kippen en eenden. Daarnaast hebben ook een paar bijenvolken zich in het hof genesteld; de imker zorgt goed voor ze en oogst twee keer per jaar de enige echte Jacobahoning (won vorig jaar de tweede prijs in de beste Haagse honingcompetitie!). Er zijn ook twintig moestuintjes en een kas die door buurtbewoners worden gebruikt om groenten te kweken; kruidentuintjes zijn voor ieders gebruik. Er staan speeltoestellen voor de kinderen en picknickbanken voor wie versterking nodig heeft. Met al dit moois is de Jacobahof een prachtige locatie voor vele activiteiten voor buurtbewoners en andere Hagenaren (Huiskamerexposities, Jacobafestival, allerlei vieringen).

Brand Abee Saladefabriek, 17 februari 1987 Foto: Gabry van Duijn, Jacobastraat.nl
Jacobastraat, braakliggend terrein ter plekke van 268A, de Abee Saladefabriek die in 1987 is afgebrand. (1990) Foto: Dienst Stedelijke Ontwikkeling, Collectie Haags Gemeentearchief (identificatienr. 5.24582)
De officiële opening van de Jacobahof 31 mei 1995 Bron: Jos van Leeuwen, Collectie Haags Gemeentearchief (identificatienr. 6.08395)
Groepsfoto medewerkers en bezoekers op de Jacobahof (ca. 2000) Bron: Birgitta Maes, Collectie Haags Gemeentearchief (identificatienr. 5.24596)
Onthulling van een beeldje van 'Jacoba’ op 12 oktober 1994.